Sir preveli
Ovaj sir se radi na sljedeći način; svježi kravlji sir treba odstajati 4-5 dana, posoliti sa svih strana i te nakon toga staviti u košare sirnice koje se nalaze na porozačnom i vjetrovitom mjestu. Sir je potrebno svakodnevno čistiti nožićem od naslaga. Nakon 3-4 dana sućenjej u košari, dobje se polutvrdi sir- sir preveli.
Daljnjim sušenjem i čišćenjem naslaga sa sira, još 5-6 dana, dobije se tvrdi kravlji sir.
Tropec
Tropec se dobiva zagrijavanjem vrhnja, minimalno pola litre vrhnja. Vrhnje je potrebno stalno miješati na laganoj vatri, sve do vrenja te nastaviti i dalje sa miješanjem dok se ne počne odvajati maslac i ostanu mala zrnca maslaca, koja trebaju biti zlatno žute boje – tamniji od maslaca. Dobivna smjesa se ulijeva u vruće staklenke. Ovako pripremljen tropec koristio se je za pripremu knedli sa šljivama, žganaca, kolača i slastica.
Puter
Za pripremu puta koristila se je visoka, uska, drvena posuda sa okruglom daščicom na vrhu. Za pripremu putra su se koristile veće količine vrhnja sobne temperature, 2-3 litre. Vrhnje je bilo potrebno lupati u posudi dosta dugo, po nekoliko sati, kako bi se odvojio puter od skute. Često je ovaj posao lupanja u posudama bio dodijeljen djeci, dok su ostali ukućani radili druge poslove u kući i/ili polju. Dobiveni puter je bio mekan te ga je bilo potrebno oblikovati i ispirati u hladnoj vodi. Dobivena skuta se je koristila za jelo i piće.
Izvor:
Đurđica Gluić